Elektronické Miminko zakoupíte zde

Nejčtenější diskuze

Fotogalerie

Soutěž pro čtenářky Miminka

Další články

Anketa

Jakou přílohu byste chtěli nejraději najít v časopisu Miminko?

Poradna: Porodník


Činnost poraden již byla ukončena. Vzhledem k tomu, že se zde nachází velké množství dotazů, ponecháváme odpovědi k dispozici čtenářům, kteří zde mohou nacházet odpovědi na problémy podobné těm jejich.


stránka 1 z 9         1  2   3       

rengen ( Janickaa1, 12.6.2012 , 09:50 )

dobrý den ,jsem v 15týdnu a podstoupila jsem rengen zubu a niní mám obavy jestly jsem miminku neublížila děkuji za odpověd

Re: rengen ( MUDr. Pavel Novotný, 11.7.12 , 16:17 )

Při rentgenu u stomatologa se používá ochranný límec, reprodukční orgány tedy nejsou žádnému záření vystaveny.

problemi v tehotenstvi ( Padiorova, 8.6.2012 , 19:31 )

Dobry den, mela bych dotaz. Jsem poprve tehotna je mi dvacet let a jsem ve 29tt. Uz nekolikrat jsrm byla hospitalizovana v nemocnici. Zacatku jsem mela problemi z nevolnosti. To nastesti po par mesicich prestalo. Ale prozmenu me ted trapi to ze se oteviram uz jsem mela i porodni bolesti a odalovali mi to praskama. Dnes jsem uz ze spitalu doma ale neustale me trapi bolesti bricha , pri chuzi atd. Je to bolest ako bych mela dostat mensrulaci. Neustale jsem unavena a protivna. Uz nevim co mam delat ?? Ani v noci se poradne nevyspim. Prosim o jakou koliv radu.

Re: problemi v tehotenstvi ( MUDr. Pavel Novotný, 11.7.12 , 16:19 )

Patrně Vám lékaře doporučil klidový režim, takže jediná rada je jej dodržovat, soustředit se na vhodnou životosprávu, pravidelný režim dne a pak už jen vydržet zbývajících 10 týdnů do porodu.

termín porodu ( Petros, 23.1.2012 , 17:25 )

Dobrý den,je možné otěhotnět dva dny před menstruací??Poslední mentruace byla 11.1.2011 a termín porodu podle MS byla 18.10.2011.Když jsem šla rodit 1.10 v 37 týdnu tak mi paní doktorka říkala že podle ultrazvuku jsem ve 40 týdnu.Děkuji za odpověd

Re: termín porodu ( MUDr. Pavel Novotný, 24.1.12 , 15:06 )

Je možno otěhotnět v kterékoliv fázi menstruačního cyklu, i když v určitých obdobích je pravděpodobnost velmi nízká.

Těhotenství ( Oooo, 6.1.2012 , 15:14 )

Jakou mám pravděpodobnost,že po dvou konizacích donosím dítě.Děkuji ooooo

Re: Těhotenství ( MUDr. Pavel Novotný, 19.1.12 , 11:50 )

Po konizacích čípku je zvýšené riziko předčasného porodu. Při zachování doporučení klidového režimu a pečlivého sledování těhotenství lékařem ale není donošení plodu vyloučeno.

úzká pánev ( Carltonj, 5.12.2011 , 13:18 )

dobrý den, v poradně mně měřili ve 14.týdnu pánev. mám 22-23-22-17.
chtěla bych se zeptat, jestli je to opravdu málo pro přirozený porod a hrozí nějaké komplikace nebo je to ještě v normě. děkuji moc za odpověď, Pavla

Re: úzká pánev ( MUDr. Pavel Novotný, 19.1.12 , 11:55 )

Rozměry jsou skutečně podprůměrné, ale v závěru těhotenství se pánev rozvolňuje závěry ohledně porodu jsou zatím předčasné.

po kleštích císař ? ( Terryss, 28.9.2011 , 19:39 )

Dobrý den před 5 měsíce jsem porodila chlapečka,byl to kleštový porod a chtela bych se zeptat jestli je mozne si dalsi porod naplanovat na cisar,nerada bych zazila to co poprve.dekuji za odpoved.

Re: po kleštích císař ? ( MUDr. Pavel Novotný, 8.11.11 , 12:12 )

Plánovaný císařský řez bez zdravotní indikace není možný.

Rozvolnění stydké spony ( Petrunela, 26.9.2011 , 08:11 )

Dobry den pane doktore, jsem ve 23 tydnu tehotenstvi a zkruba od 20 tydne mi zacli pomerne silne bolesti v trislech a na stydke kosri. Byla jsem u ortopeda a ten mi rekl ze to je olt spojene s tehotensti, moje fyzioterapeutka mi ukazala nejake cviky na uolnenei uponu, ale boli to stale. Hlavne pri chuzi, nejhorsi jw otaceni na luzku, chodim jak kachna a to nemluvim kdybych musela popobehnout. Moje gynekolozka mi k tomu taky nic moc nerekla. Na internetu jsem si nasla sde priznaku, ze by se s velkou pravdepodobnosti mohlo jednat o rozvolneni stydke spony. Poradte mi, co se s tim da delat, jestli mam byt nejak sledovana a co se doporucuje. A co porod, muze byt prirozeny? Moc dekuji Petra

Re: Rozvolnění stydké spony ( MUDr. Pavel Novotný, 8.11.11 , 12:13 )

Přirozenému porodu by bránit nemělo a pro zmírnění bolestí doporučuji pravidelné návštěvy fyzioterapie a domácí cvičení. Doporučení by Vám měl dát Váš gynekolog.

dotaz ( 2011, 24.6.2011 , 08:24 )

Dobrý den, slíbila jsem kamarádce, že s ní půjdu k porodu, ale spousta lidí mě od toho zrazuje. Chtěla bych vědět názor odborníka.Mám za sebou jeden porod-"císařem"-utržené lůžko,vše jsem prospala.Při kamarádky porodu budu já sama v 8.měsíci těhotenství.Děkuji za odpověď

Re: dotaz ( MUDr. Pavel Novotný, 22.8.11 , 16:25 )

Záleží na tom, jak se sama cítíte po duševní stráce, pokud jste psychicky vyrovnaná, neměla by Vám přítomnost u porodu nijak uškodit. Otázka je, zda budete dost co platná kamarádce, protože jí budete moci poskytnout spíš psychickou podporu než fyzickou - podpírat ji při kontrakcích, masírovat či pomáhat ve vaně či sprše jí asi nebudete vzhledem ke svému těhotenství moci.

tehotenstvi a porod ( Anetaaneta, 30.5.2011 , 16:32 )

dobry den,jsem tehotna v 8tt a budu si muste pichat injekce na ředeni krve,měla jsem hlubokou žilni trombozu ve stehne a břiše po cisaři,rodila jsem cisařem kvuli ozvam syna,mela jsem zelenou plodovku.Cisařem jem rodila před 2,5 lety zajimalo by me zda budu moct rodit vaginalně?Když bych měla cisaře tak pry nemužu mit spinalni narkozu ale jen celkovou.

Re: tehotenstvi a porod ( MUDr. Pavel Novotný, 23.6.11 , 11:51 )

Pokud bude těhotenství probíhat normálně, není vaginální porod vyloučen, záleží však na aktuálním stavu Vašeho žilního systému. Musí posoudit porodník v závěru těhotenství.

spontánní porod ( Fokinka, 13.5.2011 , 12:40 )

Dobrý den. Je mi 41 let, z prvního manželství mám tři dospělé dcery, všechny se narodily spontánním porodem. Z nynějším partnerem máme dvouletého chlapečka, který se narodil císařským řezem pro abrupci placenty. Každé z mých dětí vážilo přbližně o 300g více než předešlé. Chlapeček měl tedy 4000g a měřil 54cm. Nyní jsme na počátku dalšího těhotenství. Velice ráda bych rodila spontánním porodem. Podle mého lékaře by měl být však veden porod císařským řezem. Ráda bych věděl, zda je toto rozhodnutí jednoznačné nebo zda je možné pokusit se přece jen o spontánní porod. Předem velice děkuji za odpověď.

Re: spontánní porod ( MUDr. Pavel Novotný, 23.6.11 , 11:45 )

Záleží na průběhu současného těhotenství a stavu dělohy po předchozí sekci. je-li placenta uložena správně a poloha plodu fyziologická, není CŘ nutný, důvodem však také může být příliš velký plod (s ohledem na velikost pánve). Pravidlo "jednou řez - vždycky řez" již v současném porodnictví neplatí, ale je nutno vždy vyhodnotit konkrétní stav těhotenství, a to v době co nejblíže termínu porodu, předčasné rozhodnutí o CŘ připadá v úvahu jen u určitých diagnóz.

cervikální gravidita ( , 11.5.2011 , 20:43 )

Dobrý den jsem téměř 8 let po CS,v roce 2008 spontální potrat v 8tt,1-2011 UPT ze zdravotní indikace pro cervikální graviditu, 4-2011 HSK kde zjištěna dehistence takřka v celém rozsahu a těhotenství mi již není doporučeno,myslíte si,že by opakovanou HSK mohl být nález pozitivnější k mému těhotenství a jaký je prosím Váš názor na cer. grav.,nestraší mě moje Dr. zbytečně.Děkuji za odpověd

Re: cervikální gravidita ( MUDr. Pavel Novotný, 23.6.11 , 11:50 )

Cervikální gravidita (uhnízdění vejce v hrdle děložním) je velmi řídký druh mimoděložního těhotenství a jedná se o stav ohrožující zdraví ženy, takové těhotenství se nemůže vyvíjet. Zjizvení děložní stěny je také pro těhotenství špatnou prognózou. Velmi však záleží na konkrétním nálezu, není od věci další konzultace ještě například s CAR.

kontroly po TP ( Lucieve810, 22.3.2011 , 18:38 )

Dobrý den,mám dva dny po termínu porodu, dnes jsem byla na kontrole v porodnici. Natočili mi monitor, který byl v pořádku a vyšetření proběhlo pouze pohmatem přes břicho. Objednaná jsem opět až za týden, na porod to zatím nevypadá, hlavička je stále vysoko. Trochu mě překvapuje, že obě moje kamarádky, které přenášely, navštěvovaly poradnu po termínu denně nebo alespoň ob den.Je v pořádku, že já jdu až za týden?

Re: kontroly po TP ( MUDr. Pavel Novotný, 23.3.11 , 15:13 )

Je-li monitor v pořádku a na porod to nevypadá, je týdenní kontrola přiměřená. Měla byste však věnovat zvýšenou pozornost pravidelnostem pohybů plodu a sledovat případný odtok či možný únik plodové vody.

menstruace po porodu ( Mirjur, 7.3.2011 , 21:36 )

Dobrý den, jsem 9 měsíců po porodu císařským řezem. Chtěli bychom co nejdříve to bude možné další miminko. Jak dlouho je nejlépe počkat? Vím že mohu otěhotnět při kojení,ale můžu otěhotnět i když se nedostavila ještě menstruace? Znamená to, že děloha není ještě zcela zhojena? Děkuji

Re: menstruace po porodu ( MUDr. Pavel Novotný, 15.3.11 , 10:55 )

Pokud nemenstruujete, pak je možnost otěhotnění spíše vyloučena. Po porodu císařským řezem bych Vám však doporučil vyčkat s dalším těhotenstvím alespoň 12 měsíců od porodu.

Sterilizace ( Lenkaj, 17.2.2011 , 14:26 )

Dobrý den,
ráda bych se zeptala. V roce 2007 první porod SC pro nepostupující porod (velký plod). Nyní jsem v 36 t.t. Opět je plánovaný SC pro Macrosomia fetus. Ačkoliv byla obě těhotenství jinak bez potíží, doporučila mi moje gynekoložka uvažovat o sterilizaci. Nevím jak se nyní rozhodnout. Praktické výhody to jistě má, ovšem je to zákrok nezvratný. Jaká jsou rizika při 3. tehotenství a porodu po dvou porodech SC? Nerada bych svého případného rozhodnutí jednou litovala. Zatím 3 dítě neplánujeme, ale co kdyby... (nyní je mi 30 let).
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Lenka J.

Re: Sterilizace ( MUDr. Pavel Novotný, 22.2.11 , 11:58 )

Pokud se u Vašich těhotenství opakovaně objevuje vývoj velkého plodu, pak je riziko po dvou SC větší - především ruptura dělohy. Sterilizace je ale opravdu nezvratný zákrok a já bych Vám před rozhodnutím doporučil velmi zvážit všechna pro a proti.

porod ( Fini, 6.1.2011 , 16:29 )

Dobrý den,chci se zeptat,nemám jednu ledvinu,přítel je zcela zdráv a před rokem a půl jsem porodila chlapečka cís.řezem ve 32tt,vážil 1100 a neměl ani jednu ledvinu a po porodu zemřel.To že já nemám ledvinu a že to mám dědičné,jsme zjistili až po porodu na genetice,znovu plánujeme mimi,jakou mám šanci,že se tohle nebude opakovat?Děkuji

Re: porod ( MUDr. Pavel Novotný, 13.1.11 , 11:36 )

Toto je otázka pro specialistu - genetika. Existují genetické poradny, kde by Vám pravděpodobnost měli umět vypočítat.

stránka 1 z 9         1  2   3