Elektronické Miminko zakoupíte zde

Nejčtenější diskuze

Fotogalerie

Soutěž pro čtenářky Miminka

Další články

Anketa

Jakou přílohu byste chtěli nejraději najít v časopisu Miminko?

Poradna: Gynekolog


Činnost poraden již byla ukončena. Vzhledem k tomu, že se zde nachází velké množství dotazů, ponecháváme odpovědi k dispozici čtenářům, kteří zde mohou nacházet odpovědi na problémy podobné těm jejich.


stránka 1 z 33         1  2   3       

Změna antikoncepce ( Lapsova, 11.6.2012 , 13:45 )

Dobrý den,
z důvodu kojení mi předepsal lékař antikoncepci Azalia, ale jakmile jsem ji začala užívat, přestala jsem kojit. Můžu antikoncepci změnit, ačkoliv jsem využívala pouze jedno platíčko? Děkuji za odpověď

Re: Změna antikoncepce ( MUDr. Jitka Malá, 11.7.12 , 16:07 )

Uprostřed cyklu změnu antikoncepce nedoporučuji.

Nepravidelný menses ( Svobina, 11.5.2012 , 19:22 )

Mám nepravidelnou menstruaci, resp. občas jeden měsíc vynechá.Snažím se otěhotnět. Má smysl počítat ovulaci, plodné dny apod.?

Re: Nepravidelný menses ( MUDr. Jitka Malá, 11.7.12 , 16:08 )

Chcete-li otěhotnět, pak byste měla s gynekologem zjistit, proč je menstruace nepravidelná. Pravidelný cyklus je totiž předpokladem úspěšného početí.

zaniklé těhotenství ( Evka1, 10.5.2012 , 20:43 )

Dobrý den.
poslední menstruaci jsem měla 10.února.V březnu jsem již menenstruovala,těhot.test pozitivní.Lékařku jsem navštívila 27.března a těhotenství mi potvrdila,prý to je tak 4 týden těhotenství.Protože hned potvrdila 2 plůdky,chodala jsem na kontrolu každý týden.
Hladina hormonů dobrá,měřila digestační váčky,plůdky změřit stále nedokázala až do teď. Je to možné? vždyť musím být těhotná nejméně 9 týdnů.
Dnes 10.května jsem šla na kontrolu a ve váčcích nebylo nic vidět,ani v jednom. Prý se mohli vztřebat??? Poslala mě na krev a v úterý mám přijít na kontrolu. Teď jsem z toho špatná. Informace veškeré žádné! Tak jsem nebo už nejsem těhotná? Může se stát,že nejdou vůbec vidět,ale vše je v pořádku? je možné aby ješlo plůdky v tomto období změřit,nebo už bylo něco špatně na po celou dobu kontrol,akorád jsem nebyla dostatečně seznámena,že je něco špatně? Děkuji předem za Vaši odpověď a doufám i dobré zprávy. Eva

Re: zaniklé těhotenství ( MUDr. Jitka Malá, 11.7.12 , 16:10 )

Těhotenství může skutečně skončit, aniž se to nějak výrazně projeví (krvácení a pod.). Pokud není patrná srdeční akce plodu ani není patrný vývoj, pak se dá těhotenství potvrdit či vyvrátit jen kontrolou hormonů z krve.

Opakovana retence v tehotenstvi ( Kostanek, 5.5.2012 , 12:52 )

Dobry den,moc prosim o radu:
jiz 3x jsem byla behem jednoho tydne na ambulanci z duvodu nemoznosti vymoceni se. Jsem ve 14.tt. Gynekologicky zanet i vysetreni moci kvuli infekci negativni. Urologicke vysetreni taktez bez nalezu. Konkretni radu, jaka je pricina nebo co mam dal delat, mi bohuzel nikdo zatim nerekl. Bojim se kazdeho dalsiho dne, kdy opet prestanu mocit a budu muset na cevkovani, pochopitelne se bojim o miminko. Jedna se o me 2. tehotenstvi, 1. tehotenstvi bylo zcela berproblemove.
Nemohl byste mi, prosim, poradit? Jsem uz dost zoufala...dekuji moc
VP

Re: Opakovana retence v tehotenstvi ( MUDr. Jitka Malá, 11.7.12 , 16:11 )

Tento dotaz nelze bez vyšetření zodpovědět.

Nepravidelná menstruace ( Sima, 22.4.2012 , 14:42 )

Dobrý den, je mi 42 let, už 3 měsíce se mi nedostavila menstruace. Před tím už půl roku byla též nepravidelná. Antikoncepci neberu, těhotná na 100% nejsem. Mohou tyto příznaky už znamenat přechod nebo je ještě na přechod brzy? Jsem také dosti nervózní až ve stresu. Před třemi roky mi umřel otec, od té doby jsem nervóznější, labilnější. Srovnávala jsem se s tím asi dva roky. Moje práce je též psychicky náročná. Dosti často trpím strachem, že něco zkazím a dostanu vynadáno. Děkuji za radu. Sima

Re: Nepravidelná menstruace ( MUDr. Jitka Malá, 11.7.12 , 16:13 )

Vaše pocity i nepravidelnost menstruace může být počátkem premenopauzálního období. Požádejte gynekologa o kontrolu hladiny hormonů v krvi.

krvácení ( Elis, 8.4.2012 , 21:26 )

dobrý den,když mám s přítelem pohlavní styk tak trochu krvácím.menzes byla z čeho to muže být díky

Re: krvácení ( MUDr. Jitka Malá, 11.7.12 , 16:14 )

Pokud se jedná o špinění, může to mít souvislost s děložním čípkem. Nezanedbávejte pravidelné stěry u gynekologa, pokud se objeví nějaký problém, je dobré zjistit to co nejdříve.

těhotenská nevolnost ( Domina, 5.2.2012 , 21:19 )

Dobrý večer,chci se zeptat kdy se objeví první příznaky těhotenství?Je možné že týden po oplodnění mohou být příznaky,pocit na zvracení,velká chut k jídlu a hlavně citlivost na pachy,nebo pravděpodobnější je že se těhotenské příznaky objeví až tak za 2 až 3 týdny??Těhotná jsem.

Re: těhotenská nevolnost ( MUDr. Jitka Malá, 11.7.12 , 16:15 )

Těhotenské příznaky týden po oplodnění jsou spíše nepravděpodobné, většinou se objevují v termínu, kdy měla přijít menstruace nebo později.

Vysoký tlak ( Elis, 23.1.2012 , 12:42 )

dobrý den,chtěli by jsme 2miminko,ale mám vyší tlak ale už se léčim beru taplety.Neublíží to miminku???Léky beru 1deně Rilmenidin Teva muže se brát v těhotensví nebo je musím změnit děkuji

Re: Vysoký tlak ( MUDr. Jitka Malá, 24.1.12 , 15:05 )

Vysoký tlak v těhotenství sice představuje zvýšení riziko, ale je-li tlak dobře kompenzován léky, donošení dítěte by neměl bránit. Medikaci (tedy případnou změnu) je nutno řešit s lékařem až po otěhotnění, zejména kvůli tomu, aby bylo možno ověřit, zda je tlak ve správném rozmezí.

Antikoncepce ( Zuzanaz, 14.1.2012 , 20:12 )

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat používám antikoncepci sunya asi 3 roky a myslím si že přibirám na váze...existuji jiná antikoncepce při které bych hubla?...nebo co by bylo lepší co by jste mi doporučila??..něco jiného než prášky.Já vím že existuje spousta jiných věcí jako je např.(náplast) a jine..a je to stejně učinné??. Vím že se musím pak poradit s moji doktorkou ale chtěla jsem se zeptat vás.Je mi 21 let. Mockrát děkuji za odpověd

Re: Antikoncepce ( MUDr. Jitka Malá, 19.1.12 , 11:24 )

Bohužel antikoncepci, po níž byste hubla, Vám doporučit nemohu, není známo, že by nějaká taková existovala. Všechny hormonální antikoncepce fungují na podobném principu, i když způsob podávání a dávkování hormonů je odlišný. Spolehlivost je obdobná, proto můžete klidně vyzkoušet náplasti, ale opět se organismu dodávají hormony, i když v jiným způsobem. Můžete vyzkoušet kombinaci mechanické a chemické antikoncepce (kondom + vaginální globule), ale spolehlivost je samozřejmě mnohem nižší.

Těhotenství ( Oooo, 6.1.2012 , 15:14 )

Má předchozí 2těhotenství byla předčasná.Nyní bychom chtěli ještě miminko,mám však za sebou 2konizace přičemž mi byl odstraněn čípek.Je těhotenství možné nebo je tam velké riziko. Děkuji oooo

Re: Těhotenství ( MUDr. Jitka Malá, 19.1.12 , 11:40 )

Existuje riziko potratu nebo předčasného porodu. Další případné těhotenství určitě konzultujte se svým gynekologem, který dobře zná Váš aktuální zdravotní stav.

v jakém jsem tydnu ( Rafaela, 6.1.2012 , 14:58 )

Dobrý den, nedostala jsem menstruaci a dělala jsem si již 3 testy a podle všeho jsem tehotna. Ráda bych vědela v jakém jsem tydnu kdyz první den, posledni menstruace byl 3.12.2011? Děkuji

Re: v jakém jsem tydnu ( MUDr. Jitka Malá, 19.1.12 , 11:42 )

Podle data poslední menstruace cca v 6. týdnu (počítáno k 3. kal.týdnu roku).

Potíže v těhotenctví v 5 tydnu ( Petraikrova1, 5.12.2011 , 21:16 )

Dobry večer měla bych takový dotaz vím že častější močení v těhotenství je obvikle ale jsem prvorodička a mám menší problém když čurám i když kolikrát sedím mám pocity jako že jsem se počurala obač to pálí i když jenom sedí našla jsem leky co jsem dotala je tomu jeden mesíc a pul Clotrimazol AL 100 mělo by to byt když je žena nastydlá či ji to palí nebo štípe ten to lék se užívá do dělohy já ten lek tu mám lekari si dojit nemohu má dovolenou proto se chci zeptat jestli to mužu užít znovu i když jsem těhotná v 5 tydnu děkuji moc

Re: Potíže v těhotenctví v 5 tydnu ( MUDr. Jitka Malá, 19.1.12 , 11:43 )

K tomuto dotazu se bohužel nemohu na základě nesrozumitelně popsaných symptomů vyjádřit.

Uterus bicornis ( Juliee, 4.12.2011 , 22:09 )

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 29 let a jsem po revizi dělohy (missed abort cca. v 8 tt), bylo to mé první těhotenství a byla mi při něm zjištěna vvv dělohy, dle doktora nejspíše uterus bicornis (diagnostikována pouze UZ, jde to tak přesně zjistit?). Otěhotněla jsem poměrně rychle, 3. měsíc snažení. Může mít tento zamlklý potrat souvislost s vadou dělohy, např. že se dobře neroztahovala (na UZ se zdálo, že má plod dostatek místa, tak nechápu, jak by to mohlo vvv dělohy být způsobeno) nebo jde o náhodný případ. Jaká je šance, že znovu otěhotním (vliv vady na otěhotnění) a že dítě opravdu donosím? Musím se připravit na řadu potratů, jak jsem se dočetla v různých diskuzních fórech? Je to více dotazů, ale byla bych Vám moc vděčná za Vaše odpovědi. Děkuji. Julie

Re: Uterus bicornis ( MUDr. Jitka Malá, 19.1.12 , 11:48 )

Ultrazvukem je možno vývojovou vadu dělohy zjistit poměrně přesně. Anomálie dělohy mají velký vliv na vývoj embrya a plodu. Nové početí by nemělo být problematické, ale donošení plodu bude pravděpodobně hodně ohroženo. Rozhodně konzultujte další těhotenství se svým gynekologem.

eva ( Verka17, 26.11.2011 , 20:02 )

dobry den je mi 16 let a mela uz jsem i pohlavni styk na gynekologii jsem uz byla i antikoncepci jsem si nechala predepsta musi se o tom dozvedet mamka? ja totoiz nechcu aby o tom vedela! jo a muze ji podadt informace lekar sam osobne nebo kdyz se ho zepta? predem vám dekuji za odpoved

Re: eva ( MUDr. Jitka Malá, 1.12.11 , 16:41 )

Vzhledem k věku jsou rodiče Vašimi zákonnými zástupci a lékař jim informaci podat může, pokud ho o to požádají. Zda je o tom budete informovat sama, to je jen otázka vztahu a důvěry mezi vámi.

otěhotnění ( Tehot, 23.11.2011 , 14:33 )

Dobrý den,měla bych dotaz v září a v říjnu mi byl podán pendepon-inj.(z důvodu opak.streptokok v krku i po přeléčení)a nyní jsem nedostala menstrulaci.Je mi 34let,miminko bych si moc přála,ale za této situace,nevím zda,by to bylo vhodné a zajímá mě jestli to ohrožuje plod nebo popřípadě zdraví dítěte.A kdybych náhodou těhotná nebyla,jestli mi můžete říci za jak dlouho po podání té inj.-pendeponu se mohu pokoušet o miminko,aby ho to neohrožovalo?Moc Vám děkuji za odpovědi!!!S pozdravem Petra

Re: otěhotnění ( MUDr. Jitka Malá, 1.12.11 , 16:44 )

Po přeléčení antibiotiky můžete klidně otěhotnět, pokud léčba skončila, nemá na budoucí plod negativní vliv. Pokud jste již byla těhotná v době podání antibiotik, je vhodné zjistit dle ultrazvuku, jak byl v té době plod (či spíše embryo) starý.

stránka 1 z 33         1  2   3